Nautika

Plastični čamci – Zašto su oni sjajno rešenje za plovidbu?

plastični čamci Tehnonautika 1

Plastični čamci predstavljaju posebnu vrstu čamaca koji, iz mnogo razloga, predstavljaju odličan izbor za plovidbu.

Iako još nije nastupila aktivna sezona plovljenja, to ne znači da nije vreme da počnete da razmišljate o tome koje plovno sredstvo bi vam najviše odgovaralo kada sezona plovidbe otpočne. Postoje najrazličitiji tipovi plovila – brodovi, čamci, jedrilice, jahte, gliseri… Govoreći o čamcima, jedno je sigurno. Čamac napravljen od plastike jedan je od najboljih kategorija plovnih sredstava.

Kada govorimo o plastičnim čamcima, tu se prvenstveno misli na polietilenske čamce. Iako, na prvu loptu, plastika izgleda kao neadekvatni materijal za izgradnju čamaca, to, naprosto, nije tačno. Statistika pokazuje da se sve veći broj nautičara odlučuje baš za plastične čamce. Čak i plovdba zimi plastičnim čamcima može biti doživljaj za pamćenje.

U prošlom blogu govorili smo o tome zbog čega bi svaki ljubitelj plovljenja trebalo da poseduje gumeni čamac. Međutim, budite uvereni da su i plastični čamci fantastično rešenje za plovidbu. Štaviše, ova vrsta čamaca predstavlja jedan od najtraženiih tipova plovnih sredstava na tržištu. Postoje i dobri razlozi za to.

Zašto je plastika dobar materijal za brodove?

U odnosu na druge materijale od kojih se izrađuju plovila (fiberglas, aluminijum, guma i slično..), plastika se pokazala kao izuzetno kvalitetan materijal. Naime, polietilen jeste vrsta plastike velike gustine. U poređenju sa drugim sličnim materijalama, polietilen je tvrđi, jači i čvršći. Gustina plastike, odnosno polietilena manja je od vode, što ga čini idealnim za plovljenje. Treba istaći da je polietilen veoma čist i neproziran materijal, što znači da ga kontakt sa vodom ne može isprljati ili pokvariti.

plastični čamci Tehnonautika 2

Prema tome, polietilen, kao materijal za izgradnju čamaca, ima značajne prednosti:

  • Trajnost. Životni vek polietilena duži je od 50 godina, odnosno najmanje toliko traje.
  • Lak materijal. Polietilenske ploče su lagane, što je značajan faktor u procesu proizvodnje plastičnih čamaca.
  • Fleksibilnost. Polietilen sprečava deformacije i pucanje čamaca. Otporan je na oštećenja u slučaju sudara.
  • Prilagodljivost. Nije lomljiv, čak ni niskim temperaturama, što znači da je otporan na hladnoću.
  • Otpornost na hemijska dejstva. Polietilen se koristi čak i za proizvodnju hemijskih rezervoara ili cisterni.
  • Lagano se čiste. Ne prlja se lako i ne sadrži toksične materije.

Plastični čamci su lagani, ali istovremeno i otporni

Dakle, plastika je i više nego idealan materijal za izgradnju čamaca i, samim tim, za plovljenje. Upravo zato, plastični čamci imaju brojne pogodnosti i benefite za vlasnike ovih plovila. Prva prednost plastičnih (polietilenskih) čamaca odnosi se na njihovu težinu. Naime, oni su veoma lagani. Gustina polietilena kreće se između 0,93 g/cm3 – 0,97 g/cm3. Ovo ih čini lakšim u odnosu na metal i aluminijum, pa i u odnosu na vodu. Upravo ova osobina plastičnim čamcima daje veliku prednost, zbog bezbednosti i nosivosti.

Plastični čamci su veoma pogodni kako za rečne, tako i za morske uslove.

Dalje, kiseonik, so i voda, generalno govoreći, ne utiču na kvalitet plastičnih čamaca. Štaviše, moguće je izraditi plastične čamce koji će imati izuzetno dugačak životni vek sa minimalnim održavanjem. Koliko god da su trup i paluba čamca pod uticajem vode, polietilen neće korodirati. Međutim, za svaki slučaj, protiv proklizavanja valjalo bi imati antiskid podove. Polietilenski čamci su veoma otporni, odnosno veoma dobro apsorbuju bilo kakve sudare, čime se značajno smanjuje mogućnost nastanka štete.

Ova vrsta čamaca je ekonomično i sigurno rešenje

Kad god i gde god da plovite, treba voditi računa i o finansijskom aspektu plovidbe. S tim u vezi, plastični čamci jesu i finansijski isplativo i ekonomično rešenje za plovljenje. Ukoliko dođe do oštećenja plastike na čamcu, popravke i zavarivanje se, zbog prirode polietilena, obavljaju u najkraćem roku, bez dodatnih troškova. Zbog specifičnosti materijala, plastične pločne za čamac se izrađuju veoma brzo i lako. Niski investicioni troškovi i kratak period proizvodnje ovih plovila predstavljaju neke od najrelevantnijih prednosti i karakteristika plastičnih čamaca.

plastični čamci Tehnonautika 3

Kao što smo već napomenuli, plastičnim čamcima potrebno je minimalno održavanje i nije neophodno redovno farbanje ili njihovo izvlačenje iz vode. Nevezano od godišnjeg doba, plastični čamci se mogu koristiti bilo kada i pod bilo kojim vremenskim okolnostima. Ali, zarad sigurnosti, trebalo bi na periodičnom nivou nanositi antialgine za čamce. Veoma su adaptibilni na najrazličtije pogonske sisteme, što znači da se ovim čamcima veoma lako može upravljati.

Treba naglasiti da su plastični čamci izuzetno bezbedni i sigurni za plovidbu. Naime, ploče od polietlilena izrađene su kao dvostruki trup, a prostor između njih popunjen je polistiren penom. Drugim rečima, to gustinu plastičnih čamaca čini manjom od vode, što znači da ne postoji mogućnost da čamac potone.

Plastični čamci – Nautička oprema kao esencijalni deo ovih plovila

Možemo slobodno zaključiti da će vam plovidba plastičnim čamcima, zbog osobenosti ovog materijala, omogućiti da uživate u avanturama na vodi, uz jednovremenu sigurnost. Bez obzira na to koju vrstu plastičnog čamca korisitite, važno je da ovaj tip plovila uvek bude opremljen odgovarajućom plovidbenom opremom. Stoga, ako želite da nabavite najkvalitetniju opremu za vaš plastični čamac, Tehnonautika je najbolje rešenje za vas. Naša prodavnica nautičke opreme u Beogradu nudi vam samo proverenu i pouzdanu opremu za sve vrste plovila.

Kod nas možete pronaći, po najpristupačnijim cenama, najkvalitetniju nautičku opremu, palubnu opremu, kao i sigurnosnu nautičku opremu. Celokupnu i bogatu ponudu Tehnonautike možete pronaći u našoj web prodavnici, a kupovinu jednostavno možete izvršiti online putem, iz udobnosti svog doma. Budite sigurni da će vam isporuka na kućnu adresu stići u najkraćem mogućem roku.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Posetite nas ili nas kontaktirajte odmah i opremite svoj brod, čamac, jahtu ili bilo koju drugu plovnu jedinicu najboljom opremom.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *