Blog

Premazi i boje za plovila – Kako napraviti najbolji izbor?

Premazi i boje za plovila

Premazi i boje za plovila čine osnovu sigurne i udobne plovidbe. Ovi premazi nemaju samo estetsku ulogu, već dodatno štite plovilo.

Farbanje plovila i nanošenje zaštitnih, antivegetativnih premaza su dve veoma važne procedure, kada govorimo o održavanju vaših plovnih objekata. Iako prvenstveno ima ulogu da doprinese estetskom i vizuelnom efektu koji ostavlja vaš brod, jedrilica ili čamac, farbanje i nanošenje premaza ima i zaštitnu ulogu.

Plovila koja se, tokom sezone, svakodnevno koriste, zapravo zahtevaju najviše održavanja. Tokom leta su izložena visokim temepraturama, suncu koje prži i štetnih UV zracima. Tokom zime, ako se čuvaju na otvorenom, mogu se zamrznuti, a izloženi su snegu, susnežici, ledu i drugim vremenskim nepogodama. Neretko dolaze u situaciju da se, usled neprestanog boravka u vodi, na njih nagomilaju i morski i rečni mikroorganizmi. Ovo može dovesti do oštećenja podvodnog dela plovila, a samim tim i do velikih troškova popravke. Prema tome, premazi i boje za plovila zaista predstavljaju prvu liniju odbrane od gore navedenih stvari, koje tokom vremena mogu oštetiti vaše plovilo u toj meri da popravka više ne bude moguća.

Premazi i boje za plovila

Čak iako ste sve ovo znali od ranije, možda se i dalje pitate kako da odaberete najkvalitetnije i najpogodnije premaze i boje za vaše plovilo. Ukoliko i vas zanima odgovor na ovo pitanje, na pravom ste mestu. U narednim redovima otkrivamo vam koji zaštitni premazi i boje za plovilo su vam neophodni i ove sezone.

Premazi i boje za plovilo – Antivegetativni zaštitni premazi

Kao što i sam naziv kaže, antivegetativni premazi za plovilo imaju zaštitnu ulogu. Oni štite vaše plovilo od nagomilavanja štetnih vodenih mikroorganizama i algi.

Možda ne deluje zastrašujuće, ali upravo ovi mikroorganizmi tokom dužeg vremena mogu učiniti da performanse vašeg broda, jahte ili drugog plovnog objekta ne budu na istom nivou. Jednostavno rečeno, vaše plovilo sa nagomilanim algama i mikroorganizmima ne može “glatko“ ploviti otvorenim vodenim površinama. Pored toga, ako ih ne uklonite, oni mogu oštetiti trup vašeg plovila, čineći plovidbu nemogućom. Složićete se sa nama, to nikako ne želimo!

Prema tome, nanošenje antialgina (antivegetativnih premaza) je nešto što se mora redovno obavljati. Priprema plovila za isplovljavanje svakako podrazumeva i ovaj korak.

U ponudi prodavnice Tehnonautika možete pronaći najkvalitetnije antialgine, poput Nautical crnog antialgina. Radi se o jednosezonskom, postupno spirajućem antialginu za deplasmanska plovila. Može se primeniti na sve ranije nanešene antialgine. Naravno, ako su zdravi. Ukoliko to nije slučaj, crni antialgin nanesite nakon sloja prajmera, na suvu i očišćenu površinu.

Farbanje plovila najkvalitetnijim bojama

Osim nanošenja antialgina, farbanje plovila podrazumeva i obavljanje određene pripreme plovila. Sama priprema sastoji se od nekoliko koraka.

Pre svega, potrebno je promešati boju koji planirate da nanesete na vaše plovilo. Ako se radi o dvokomponentnim bojama, promešajte osnovnu komponentu, a zatim drugu komponentu. Tek kada ste promešali obe komponente dodajte i razređivač.

Pre nanošenja boje, potrebno je proveriti stanje plovila. Ukoliko postoji bilo kakvo oštećenje, potrebno ga je sanirati. U tom slučaju, neophodno je skinuti staru boju. Očistite vaše plovilo i potpuno ga osušite. Ako na vašem plovilu postoji rđa ili korozija, potrebno je izvršiti i brušenje.

Nakon sanacije svih oštećenja i čišćenja podloge, može se naneti zaštitni sloj, a zatim i sama boja za plovilo.

Kako bi proces farbanja plovila tekao nesmetano, nijedan korak pripreme plovila za ovu proceduru ne sme se preskočiti. Osim toga, potrebno je birati kvalitetne premaze i boje za plovila. Jedino na ovaj način možete biti potpuno sigurni da će proces farbanja teći bez ikakvih problema.

Premazi i boje za plovila

Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika nudi vam veliki izbor premaza i boja za plovila kompanije International. Ove boje ujedno predstavljaju i najkvalitetnije boje dostupne na domaćem tržištu.

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.

Related Posts